Wat is een VJ?

WaT is een VJ?

live video performer

Een VJ is een performer die live videobeelden vertoont bij podium acts. Dat kan een muziekfestival zijn, een concert, een clubnacht, maar ook een opera of een speech. Met beamers of LED-schermen wordt het podium of zelfs de  hele eventruimte omgetoverd tot een andere wereld, die de act versterkt. De VJ werkt samen met DJ’s, muzikanten, dansers en lichtmensen aan één fantastische belevenis. Hij of zij maakt daarvoor vaak zelf  vooraf videobeelden die met speciale software en apparatuur van effecten worden voorzien en waarmee live wordt geïmproviseerd. Of  het is juist een compleet uitgedachte show die op de milliseconde nauwkeurig wordt gemanaged. Een technisch én creatief beroep dus!

 

onvergetelijke shows

Of het nu gaat om Lowlands, een concert van Frenna, een clubnacht met Hardwell of – wat verder van huis – het Eurovisie songfestival, de Super Bowl of het nieuwste concert van Beyoncé: er bestaat een complete bedrijfstak om shows visueel onvergetelijk te maken.  De VJ is hierin vaak de belangrijkste spil, en geregeld ook echt een artiest naast de podiumartiesten.

 

technieken

De basisuitrusting van een VJ is : een krachtige laptop, met mixsoftware, zoals Resolume, een midicontroller (een soort extra toetsenbord met voor alle effecten een eigen knop). Aan te vullen met extra’s naar keuze zoals allerlei plugins of bijvoorbeeld live camera’s.
De beelden zelf maakt de VJ in animatiepaketten zoals AfterAffects, 3D-pakketten zoals Cinema4D of Unreal , met de filmcamera en nog allerlei andere methodes, waaronder AI.

 

 

 

 

VJ IN ACTIE!

 

  info

  Wilgenweg 18B

  Amsterdam

  020 625 1019

  Info@vjacademy.nl

  SOCIALs